Pendidik

Pendidik

Rabu, 10 Oktober 2018 17:03

Jawapan Uji Minda

Jawapan Uji Minda

Rabu, 10 Oktober 2018 11:14

Puisi:Cina Peranakan Kelantan

Cina Peranakan Kelantan

Rabu, 10 Oktober 2018 09:36

Uji Minda

Uji Minda

Apabila kemalangan berlaku, perkara pertama yang kebanyakan kita lakukan adalah panik. Tidak kira jika anda terdampar di lebuh raya yang sibuk atau jalan yang lengang; jika kereta anda rosak atau terbabit dalam kemalangan, anda pasti akan merasa tidak berdaya dan lemah.Tidak dapat dinafikan, ia juga meletakkan anda dan pemandu lain dalam risiko berlaku lagi kemalangan selanjutnya. Memang sangat mudah untuk menjadi paranoid dalam keadaan kereta yang dipandu laju dan lori yang besar lalu lalang, namun perkara pertama yang perlu anda ingat ialah bertenang dan berfikiran waras agar anda dapat mengurangkan tekanan dan bahaya kepada diri anda dengan mengikuti langkah-langkah selamat berikut:

Seramai lebih 3,000orang murid di Melaka bersama-sama memerangi masalah sisa plastik melalui pertandingan lakonan, fotografi, penuturan kata dan juga pertandingan kitar semula sebagai sebahagian daripada Cabaran Alam Sekitar Sekolah MPMA-Dow 2018.

Persidangan Sekolah Amanah merupakan platform untuk berkongsi idea dan pengalaman antara komuniti dan pihak berkepentingan dalam rangkaian Sekolah Amanah. Persidangan itu telah dianjurkan mulai tahun 2012, Persidangan Sekolah Amanah tahun 2018 merupakan persidangan kali keenam dengan matlamat untuk melangkaui pembelajaran dan perkongsian pengetahuan dalam kalangan komuniti program Sekolah Amanah.

Profesion dalam bidang seni mungkin bukan menjadi keutamaan berbanding bidang lain di Malaysia. Namun tidak ramai menyedari bidang seni mempunyai potensi dan mampu menyediakan banyak peluang pekerjaan berpendapatan tinggi pada masa depan.

Selasa, 04 September 2018 15:06

Jawapan Uji Minda

Jawapan Uji Minda

 

Selasa, 04 September 2018 09:29

Uji Minda

Menegak
1. Buah-buahan yang boleh dipetik.
3. Nyawa-nyawa ikan.
5. Butir-butir kecil berwarna-warni.
7. Kawasan takungan air di jalan.
8. Tidak hadir ke kelas dengan
sengaja.
12. Rasa air laut.
13. Upah di atas kerja yang dilakukan.
15. Rasa akar pokok.
16. Dihempap oleh sesuatu.
18. Tumbuhan petai, pegaga, ulam
raja.
20. Tempat untuk belahar berenang.

 

Selasa, 04 September 2018 09:19

Seloka Pengajaran Abad Ke-21

Aduhai guru masa sekarang,
Dituntut dengan pelbagai
pendekatan,
Semua itu memerlukan
kesabaran,
Tiada yang mudah dalam
perjuangan,

Halaman 1 dari 13