Irwan Hidayat

Irwan Hidayat

Isnin, 08 Oktober 2018 16:05

Gurindam Mohd Sidek @ Mas Adeki

Pengalaman selama 30 tahun mengajar di beberapa buah sekolah menengah di Lembah Klang dimanfaatkan sepenuhnya oleh Haji Mohd Sidek Mohd Dollah bagi menghasilkan gurindam yang mengangkat tema pendidikan, pembelajaran, patriotisme dan kekeluargaan.

 

Sekolah Kebangsaan Convent (M) yang terletak di Jalan Gereja, Kajang merupakan sebuah Sekolah Kluster Kecemerlangan di bawah Kementerian Pendidikan sejak 2014. SK Convent yang khusus untuk murid perempuan sahaja kini mempunyai 903 murid. Sekolah ini turut dicalonkan Anugerah Kualiti Menteri Pendidikan (AKMP) dan calon Sekolah Berprestasi Tinggi (2015).

Pada awal tahun 1957,saat gelombang kemerdekaan negara semakin dirasai,Mohamed Salleh Lamry yang baru menamatkan persekolahannya dalam Darjah Tujuh (pendidikan paling tinggi di sekolah rendah ketika itu) mendapat dua tawaran serentak.

Sejak sekian lama, Guru Perpustakaan dan Media (GPM) yang memegang dua jawatan serentak, iaitu profesion guru dan mengurus pusat sumber sekolah (PSS) telah bergelumang dengan pelbagai kerenah pengurusan PSS selaras dengan kehendak pihak berkepentingan.

 

Selasa, 29 Mei 2018 16:31

SMK Tinggi Kajang Hebat Kokurikulum

Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Tinggi Kajang,sekolah premier yang kini hampir berusia 100 tahun menjelang 2019. Sekolah yang khusus untuk murid lelaki ini memiliki kehebatan dalam bidang kokurikulum.

Khamis, 03 Mei 2018 09:07

Kewibawaan Guru Dalam Arena Politik

Guru bukan sahaja selaku pendidik terbaik di sekolahmalah merupakan pembimbing,pemimpin masyarakat dan pejuang bangsa.

Sebagai golongan cerdik pandai yang mewakili pemimpin di barisan hadapan masyarakat, guru bukan sahaja mempelopori gerakan politik nasionalisme ketika era penjajah malah turut memperjuangkan isu-isu selepas merdeka seperti bahasa, budaya, ekonomi dan dasar pelajaran.

NEGARAWAN, Tun Abdul Razak Dato’ Hussein merupakan tokoh ulung yang telah memainkan peranan signifikan dalam usaha mencorak dan membentuk asas sistem pendidikan negara yang dinikmati pada hari ini bagi menggantikan sistem pendidikan penjajah yang diguna pakai sebelum merdeka.

Pelaporan Pentaksiran Sekolah Rendah (PPSR) merupakan suatu pelaporan terkini hasil daripada pelaksanaan Pentaksiran Berasaskan Sekolah (PBS) yang mula digunapakai di semua sekolah di seluruh negara mulai tahun 2017.

Selasa, 27 Februari 2018 16:28

Anita Yusof berjaya ‘takluk’ dunia

ANITA Yusof, 50, pengembara solo pertama bermotosikal mengelilingi dunia memiliki pengalaman suka dan duka ketika misi ‘menakluki’ dunia.

Selasa, 27 Februari 2018 15:27

PBS cungkil potensi murid secara holistik

SISTEM Pentaksiran Pendidikan Kebangsaan (SPPK) merupakan satu sistem pentaksiran yang telah diperkenalkan dalam transformasi pendidikan sejak 2011 selaras dengan Falsafah Pendidikan Kebangsaan.

Halaman 1 dari 4