Dr. Robiatul Adawiyah Mohd

Dr. Robiatul Adawiyah Mohd

Selasa, 09 Oktober 2018 10:50

Al-Quran kekal ‘Luar Biasa’

Siapa yang tak kenal al-Quran? Kalaulah ditanyakan kepada sesiapa sahaja tentang al-Quran,sudah pasti jawapannya mereka mengenali al-Quran. Namun, persoalannya, sejauh mana kita sebagai umat Islam mengenal al-Quran ini? Apakah kedudukan al-Quran dalam agama Islam?Adakah ia sekadar kitab bacaan sahaja? Atau ia sekadar dibaca untuk melariskan perniagaan,menyembuh penyakit misteri atau bacaan ringan waktu lapang? Benarkah mengenal al-Quran sekadar itu sahaja?

Khamis, 30 Ogos 2018 17:30

Insan Berjiwa Merdeka

Setiap tahun pada tanggal 31 Ogos kita menyambut kemerdekaan dan bulan September pula merupakan bulan tertubuhnya sebuah negara Malaysia yang lengkap seperti yang ada sekarang.Sedar tidak sedar kita telah meraikan kemerdekaan Malaysia kali ke-61. Ia merupakan satu jangka waktu yang panjang hingga layaklah untuk kita bermuhasabah dan merenung sejauh mana pemahaman dan penghayatan kita mengenai erti kemerdekaan yang sebenar dalam konteks Islam.

Khamis, 02 Ogos 2018 09:46

Kekal Sihat Gaya Rasulullah SAW

Dua nikmat yang sering diabaikan oleh manusia iaitu nikmat sihat dan waktu lapang. Nikmat sihat sangat berkait rapat dengan gaya hidup seseorang individu dari aspek pemakanan,aktiviti harian dan persekitaran. Islam mementingkan kehidupan yang sihat, kuat, cergas jasmani dan rohani.

 

 

Khamis, 05 Julai 2018 10:08

Kemuliaan Seorang Guru

Pelbagai kata indah diungkapkan bagi menzahirkan penghargaan atas sumbangan dan jasa seorang guru apabila tibanya tanggal 16 Mei setiap tahun. Bagi seorang guru, bakti dan pengorbanan sepanjang berkhidmat sebagai seorang guru akan terasa ringan dan hilang apabila melihat telatah anak didik yang tidak putus-putus mengucapkan penghargaan kepada mereka.

Jumaat, 04 Mei 2018 17:21

Bersedekah Punca Rezeki Bertambah

Amalan bersedekah merupakan amalan terpuji dan dituntut dalam Islam. Malah, ia merupakan amalan yang paling disukai oleh Allah SWT.Ganjarannya begitu besar berbanding amalan lain.Bersedekah tidak perlu menunggu sewaktu seseorang itu berharta,lapang atau mendapat ‘durian runtuh’,tetapi ia boleh dilaksanakan sepanjang masa,walaupun ketika seseorang itu miskin atau dalam kesempitan.Pasti anda terfikir,apa yang hendak disedekahkan ketika diri sendiri sangat memerlukan?Apa kelebihan bersedekah ketika dalam keadaan susah? atau adakah lebih baik memiliki harta dahulu,kemudiannya baru bersedekah?

Selasa, 27 Februari 2018 17:12

Berkatalah Yang Baik, Atau Lebih Baik Diam

Komunikasi merupakan medium utama manusia memahami antara satu sama lain. Komunikasi yang baik menghasilkan keharmonian dalam sesuatu hubungan sama ada dalam organisasi, masyarakat, kejiranan dan kekeluargaan. Namun, kegagalan berkomunikasi dengan baik menyebabkan berlakunya perselisihan dan salah faham yang boleh membawa kepada fitnah yang lebih besar.